Ruh gerçekten var mıdır? Ruh diye bir şey var mı diye merak eden Amerikalı bilim adamı Dr. Duncan Macdougall 1907 yılında, ilginç ve tüyler ürperten bir deneyle ruhun varlığını kanıtlamak istedi. Ölmek üzere olan 6 hastayı bu ilginç deney için denek olarak seçti. incelemelerin daha kolay olması için tüm denekler ölüm döşeğindeki verem hastaları arasından seçildi. Çünkü verem hastaları çok fazla hareket etmeden sessizce ölüyorlardı.
Dr. Macdougall hastaları, özel olarak hazırlanmış hassas teraziye sahip bir yatağa yerleştiriyor. Böylece ölmeden hemen önce ve öldükten hemen sonra hastaların ağırlıklarını ölçme imkanı buluyordu. Eğer hasta öldükten sonra ağırlığında küçük de olsa bir değişme olursa bunu hazırladığı düzenek sayesinde tespit edebilecekti.
21 Gram Deneyi
Dr Macdougall, hastaların öldükleri anda ağırlıklarının 21 gram azaldığını fark etti. Bu 21 gramlık fark ona göre hastaların ruhlarının ağırlığı olabilirdi. Aynı deneyi köpeklerle de tekrarlayan Macdougall, köpekler öldükten sonra herhangi bir ağırlık değişimi gözlemleyemedi. Bu sonuçtan ”hayvanların ruhu yoktur” çıkarımını yaptı.
Doktorun ölüm döşeğindeki köpekleri bulup getirmesi pek mümkün görünmediği için, sağlıklı köpeklerin deney için öldürüldüğünü düşünen insanlardan tepkiler aldı. New York Times ”Doktor ruhun ağırlığı olduğunu düşünüyor” başlığı ile 5. sayfadan yayınladı. Daha sonra Macdougall, çalışmalarının sonuçlarını Journal of the American Society for Pysical Research ve American Medicine dergilerinde yayınladı.
Doktor, ağırlık değişiminin vücuttaki buharlaşmadan kaynaklanmadığını, deney sırasında bunları hesaba kattığını söylüyordu. Yine benzer şekilde, akciğerlerdeki havanın dışarı çıkmasının da bu ağırlık değişimiyle ilgisi olmadığını söylüyordu.
21 Gram Deneyi Ruhun varlığının kanıtı mıdır?
Her ne kadar ilginç sonuçlar alınsa da Macdougall’ın deneyi bilimsel camiada kabul görmemiş ve destek bulamamıştır. Bunu da deney şartlarının gerekli titzliklerle belirlenmemesi, deneyin kontrollü olarak tekrarlanmaması, deney hakkında Dr. Macdougall dışında tek bir tanık olmaması gibi sebeplere bağladılar. Ayrıca deneyin gerçekten sağlıklı kabul edilmesi için gereken şartlardan biri, deneyin vakumlu bir ortamda yapılması gerekliliğiydi. Ancak bu, henüz ölmemiş hastayı bilerek öldürmek anlamına gelecekti.
21 gram deneyi, Her ne kadar bazı çevrelerce abartılıp, ‘ruhun ağırlığı 21 grammış” diye sunulsa da bilimsel çevrelerce kabul görmemiş bir deneydir ve ruhun varlığına ispat niteliğinde kabul edilmemiştir.