WordPress ile Web sitesi yayınlıyorsanız ve WordPress’te reklamlardan para kazanmak için Adsense kullanıyorsanız bu yazımız size hitap ediyor. Ad Inserter gelişmiş bir reklam yönetimi eklentisi. Şu an için 200.000 den fazla aktif kullanıcısı var.
Ad Inserter eklentisi ücretsiz bir eklenti olmasına karşın kullanıcıları tatmin eden çok gelişmiş özelliklere sahip. Ad-Inserter’i etkili kullanabilirseniz sitenizdeki reklamların kontrolü sizde olacak ve sadece sizin istediğiniz alanda, istediğiniz sayfalarda, istediğiniz cihazda görünecek.
Bu yazıda etkili reklam yönetimi için Ad Inserter kullanımı hakkında bilgi verecek ve Ad inserter püf noktalarına değineceğiz. Şimdi Ad-Inserter eklentisinin gelişmiş fonksiyonlarına değinelim.
Reklamlar İstediğim yerlere otomatik eklensin
Bildiğiniz gibi Adsense, web yayıncılarına reklamları otomatik olarak ekleyebilecekleri bir seçenek sundu. Ancak adsense bunu deyim yerindeyse rastgele yapıyor. Web sitenizin HTML kodlarını tespit edip nereye reklam ekleyebileceği konusunda ne kadar da kendini geliştirse de Adsense bazen istemediğim yerlere reklam ekliyor.
Reklamlar otomatik eklensin ama istediğim yerlere nokta atışı eklensin diyorsanız Ad inserter bu konuda yardımınıza koşuyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünü inceleyelim.

Reklam kodunuzu siyah kısma ekledikten sonra aşağıdaki kutucukları onaylıyorsunuz. Reklamınız otomatik eklenecek olsa da olmasa da bu kutucukları onaylamalısınız. Yoksa reklamınız görünmez. Örneğin resimdeki örneğimizde sadece yazılarda görünmesini onaylamışız. En altta gördüğünüz Insertion kısmı ”Disabled” ise reklam otomatik olarak eklenmeyecek demektir. Widget kullanarak sidebara eklemek isteyebilirsiniz. (WordPress başlangıç ekranı- Görünüm – Bileşenler menüsünden) Reklam Sadece widget eklediğiniz sidebarda ve sadece yazılarda görünecek.
Reklam eklemek istediğiniz alan widget eklenebilecek bir bölgede değilse. (Örneğin yorumlardan önce) Bunu halletmek için Insertion kısmındaki seçeneklerden birini seçiyorsunuz.

Disabled: otomatik olarak eklenmeyecek
Before post : makaleden önce
before content: İçerikten önce
before paragraph: …ıncı paragraftan önce
After paragraph: ….ıncı paragraftan sonra
Before image: …. ıncı resimden önce
After image: …..ıncı resimden sonra
After content: İçerikten sonra
After post: makaleden sonra
Before excerp: Alıntıdan önce
After excerp: Alıntıdan sonra
Between posts: Her …. içerikten sonra (Kategori ya da etiket sayfalarında)
Before comments: Yorumlardan önce
After comments: Yorumlardan sonra
Footer: Sitenin taban (en alt) kısmında
Before HTML element: Belirlenen HTML elemanından önce
After HTML element: belirlenen HTML elemanından sonra
Bu kısımda özellikle eklemek istiyoruz Before /After HTML element kısmı mucizevi bir araç içeriyor. Bunu seçtiğinizde sitenizin bir ön izlemesi ve reklam ekleyebileceği kısımları analiz edip size gösteren bir pencere açılıyor.

HTML selector denen bu pencerede istediğiniz elemanı seçebilirsiniz. Örneğin Header’in hemen altında bir reklam istiyorsanız After HTML element’İ seçin ve ardından selector penceresinde header’inizi seçin.
WordPress’te Reklam sadece mobilde görünsün
WordPress’teki en iyi reklam eklentilerinden olan Ad inserter’de Reklam sadece mobilde görünsün ya da sadece PC den girenler görsün şeklinde bir ayar da mevcut.

Device sekmesine tıklayıp, Client side device dedection kısmında, ”Use client side dedection to show only on kısmını onaylıyoruz ve ardından nerede gözükmesini istiyorsak onu tıklıyoruz. Desktop ya da Phone.
Bizim yaptığımız örnek ayarda reklamı cep telefonundan sayfayı ziyaret edenler görecekler, ama Bilgisayardan ziyaret edenler göremeyecekler. (Yukarıda)
WordPress’te Kısa Yazılarda Reklam Görünmesin İstiyorsanız
Sol ya da sağ kısımda sidebar bulunan bir tema kullanıyorsanız. Az kelimeye sahip yazılarda yani kısa yazılarda, ziyaretçi sayfayı aşağı indirdikçe sidebar da inecek, side bar a eklediğiniz reklam yüzünden sayfa bitse de side bar aşağı inmeye devam edecek. Böylece istemediğiniz bir görüntü oluşacak. Orta kısım bomboş ama kenarda hala birşeyler var.

Bunu engellemek için kısa yazılarda side bardaki reklam gözükmesin istiyorsanız bu isteğinizi gerçekleştirebilecek bir fonksiyon mevcut. Önce MISC sekmesine tıklayın, ardından aşağıda WORD COUNT sekmesine tıklayın.
Post/Static page must have between ….. and …. words
(Yazı/sayfa …. ve …. kelime arasında olmalı) satırındaki ilk kutuya minimum kelime sayısı için bir rakam girin. Diğerini boş bırakın.
Diyelim ki ilk kutuya 300 yazdınız. 300 kelimeden az olan yazılarda reklam görünmeyecektir.
WordPress’te Kategori Ya da Etiket Sayfalarına Reklam ekleme
Kategori sayfalarında ya da etiket sayfalarında yazılarınız yanyana ya da altalta sıralanır. Kategori sayfasında yazılar arasında dönüşümlü reklam olsun istiyorsanız bu kısmı dikkatli inceleyin.
Ad İnserter ile kategori sayfasındaki yazıların arasında reklam göstermek için between posts seçeneğini kullanıyoruz. Ancak hatırlatalım. Bu seçenek her temada çalışmayabilir.

Between posts seçeneğini tıkladığımızda açılan kutucuğa aralarına virgüller koyarak rakamlar yazın. Yukarıdaki örneğimizde 3.6. ve 12ince yazılardan sonra reklam eklensin demişiz.
Eğer %3 yazarsanız her 3 reklamdan sonra eklenecektir.
Eğer kutuyu boş bırakırsanız her yazıdan sonra bir reklam eklenecektir. (Estetik görünüm, kullanıcı hoşnutluğu ve adsense kuralları açısından bunu yapmayı tavsiye etmiyoruz. )
Not: Kategori sayfalarına bu tip reklamları sitemizle uyumlu şekilde eklemek için Adsense gayet kullanışlı bir uygulamaya sahip. Adsense sayfanızda oturum açtıktan sonra Yeni Reklam birimi oluştur kısmında ”FEED İÇİ REKLAMLAR” ı seçin. Ardından ”Google size bir stil önersin” kısmına Reklam eklemek istediğiniz sayfanın adresini girin. Google sayfayı analiz edecek ve reklam istediğiniz kısma görselliği bozmayacak şekilde en uygun reklam kodunu size hazırlayacak.

Yazının İçine Manuel Olarak Reklam Ekleme
Diyelim ki yazının içinde tam istediğiniz yere reklam eklemek istiyorsunuz. Ancak bu reklam bütün yazılarınızda olmayacak. Sadece sizin istediğiniz yazılarda olacak.

Bunun için WordPress fonksiyonlarından olan ”Shortcode” ı kullanabilirsiniz. Ad-Inserter menüsünden resimdeki gibi kısa kodunuzu alın ve kopyalayın.
Daha sonra bunu eklemek istediğiniz sayfaya ekleyin. Bunu pek çok sayfada yapacağınızı düşünüyorsanız işinizi kolaylaştırmak için Sonradan kullanılabilir bloklara ekleyin. Başka bir yazıda aynı kodu pratik olarak ekleyebilirsiniz.
Pc kullanıcı iseniz şu an solda bir reklam görüyor olmalısınız. Bu reklamı nasıl eklediğimizi adım adım inceleyelim.



Bu yazıda Ad Inserter kullanımı ile ilgili ip uçları ve Ad Inserter’in pratik ve kullanışlı özelliklerine değindik. Sitenizin görselliğini bozmadan etkili bir reklam yönetimi ile Adsense’den para kazanmak istiyorsanız bu yazı faydalı olacaktır.